Proč lněné oblečení?

Proč lněné oblečení?

Pokud máte s tímto přírodním materiálem zkušenost, pak možná tušíte, jaké výhody tahle rostlina přináší. Možná si len vybavíte jen z večerníčku o krtkovi a kalhotkách s kapsami. Čtěte dál a dozvíte si více o parádních vlastnostech lněného oblečení a proč je vhodné aby bylo i u vás v šatníku. 

 

Znáte len?

Len

Len setý je rostlina, která dorůstá do délky až 80 cm a která je známá pro své bleděmodré květy. Zpracováním stonků květiny se následně získává lněné vlákno na oblečení.

Výroba samotného lněného plátna pro textil je několika krokový, složitější postup. Proces se ale za všechna staletí víceméně nezměnil. Postupným sušením, smáčením, odstraněním dřeviny a česáním vzniká lněná surovina, která se spřádá do vláken, ze kterých pak ve tkalcovnách vzniká ("tká") lněné plátno.

Při zpracování suroviny se nepoužívají žádné chemikálie a kromě použité vody je proces zejména mechanický.

 

💡 Věděli jste, že nejstarší kus tkaného oděvu je právě lněná košile? Stará více jak 5000 let a nalezená v Egyptě. Více zde. 👕

Lněná historie

Len se pěstoval už od pradávna a lněné plátno bylo hojně používáno až do druhé poloviny 20. století, než přišly na scénu umělá vlákna a "levná" bavlna. Oblibu získávají chemická vlákna z plastu s nízkou cenou a rozjíždí se fenomén "levného" textilu z Asie, který bohužel vytlačuje tradiční, dražší přírodní materiály.

📺 Koukáte rádi na filmy? Doporučuji na toto téma například film The True Cost

Dost historie a ekologie, o tom třeba někdy příště. Pojďme si raději říct, jaké výhody, ale i nevýhody len a lněné oblečení přináší. 

 

Vlastnosti lněného oblečení (a 100% lněných košil)

Výhody

  • Je to přírodní materiál 🌿

 Jak už jsem psal výše, lněná látka je 100% přírodní, bez umělých vláken. Prostě nosíte na sobě kus přírody.

  • Lněné oblečení je prodyšné

Když už jsme u toho nošení a pokožky, jedna z největších výhod je prodyšnost materiálu. Tím pocitově reguluje teplotu těla. Věřte, že v lněné košili vám už nikdy nebude horko 🥵V létě pocitově chladí a v zimě pomáhá regulovat teplotu při střídání teplot uvnitř a venku. Výhody materiálu využijete tedy nejen v létě, ale i po celý rok.

  • Len absorbuje vlhkost a rychle schne

Lněné oblečení velmi dobře absorbuje vlhkost a zároveň velmi rychle schne. Lněná košile uschne na ramínku za pokojové teploty do 1-2 hodin. Tyto vlastnosti člověk ocení třeba v létě, kdy se jeden tolik nepotí, nemá koláče v podpaží a když už, tak košile sama rychle průběžně schne. 🔆

  • Len je hypoalergenní

To znamená, že nezpůsobuje alergie. Lněná látka je přírodní materiál a tak je velmi šetrná k pokožce. Len je navíc antiseptický a má tak vysokou odolnost proti plísním a houbám. Je tak vhodný nejen pro dospělé. Pokud tedy trpíte na různé kožní problémy, kupte si 100% lněnou košili a pokožka vám poděkuje 🙏. 

  • Lněný materiál je odolný a "zraje"

Lněná vlákna jsou velmi pevná a odolná a vyrobený textil z nich vydrží opravdu dlouho. Říká se, že len zraje jako víno. Praním postupně měkne a získává i svou charakteristickou patinu.

  • Udržitelnost a ekologie výroby

Len setý se spokojí s půdou chudší na živiny, nezatěžuje ji a při pěstování se využívá velmi malé množství pesticidů a herbicidů. Při jeho pěstování se také používá podstatně menší množství vody než při výrobě polyesterových umělých vláken nebo u pěstování bavlny, která je známá obrovskou vodní spotřebou. Len jako přírodní produkt, je také 100% recyklovatelný a v přírodě se tak během pár let zcela rozloží. Nevzniká tak žádný odpad.

Přečtěte si více o ekologické udržitelnosti lněného oblečení v článku zde, kde jsem se na toto téma rozepsal více.

Nevýhody

Každá strana má dvě mince a nic na světě není ideální, že. Je tedy fér zde uvést i nevýhody. Zároveň vlastně vidím jen jednu. Jaká to je?

  • Mačkavost

Tohle je argument, který je často slyšet. Přírodního vlákna a lněná látka trpí na ohyby a mačkání. Košile se dají žehlit na vysokou teplotu, ale na businessové meetingy celý den to není. Lněné oblečení je spíše na méně formální, autentické příležitosti. Je to tak. 

💡  Fun fact: Jak často říkám, košile nemusíte žehlit, protože se stejně zmačká. Takže najednou máte o žehlení méně. Když ohyby člověk přijme, tak je najednou z nevýhody i výhoda. :)

 

Od lnu zdraví,

Vojta 🙋‍♂️

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.